© 2023 by AZP arquitectura

azpilicueta arquitectura y paisaje

2 CONCRETE HOUSING IN LERIN, NAVARRE  

Lerin is a locality of Earth Estella, of approximately 2000 inhabitants, very tied to his orography. Lerín's urban tracing is of medieval origin, the Major street crosses the villaje for your part more discharge, the streets, ascending, they cut her perpendicularly. The people rises up to approximately 100 meters of height on the riverbed of the Ega. Both new housings are determined by the complex local geometry, for two different

properties.

They raise the House M and the House P, as elements másicos of a material only one:

the concrete I dress treated, integrated the strong earring, talking with the typical local constructions, of massive walls of load, enclosedly earthy walls of adobe, typical of called " Lerin's Rock ". There have been given priority that to be and the kitchen of the housings, have ideal orientation, in the southern part. Both housings have zone by day and zone by night independent. Every housing possesses two differentiated accesses,

for the Strong street Isabel II, one arranges the principal pedestrian access of the housing, for the street “Corral de la Dula”, pasture arranges the access rolled to the garage and spaces of alleviation of semibasement.

The program contemplates diaphanous spaces in the zone by day of being kitchen and zones of access. 3 bedrooms and 3 bathroom appear. Spaces of entertainment appear, opposite to the sunny fronts overturned to the sights of Lerin's pinegrove and the suitable orientation. The construction has been determined by limits of budget, predefined from the first moment. The housings contemplate aspects of energy efficiency, with a good energetic qualification. A constructive system has been chosen, by means of walls of load of seen, pigmented reinforced concrete in mass and agreement to the sandblast, to make seen the arid one of rolled singing. The panels of photovoltaic power join adequately the roof.

The generated texture has with a double exterior expression that allows to play with the contrast of sufficiently experienced materials and of good maintenance, reinterprentando the constructive traditional system of "earthy" walls. The chased aims have been the integration in the locality, the optimization of the economic resources and the simplicity of execution.

TEAM

Authors: Daniel Azpilicueta, architect; Eduardo Ozcoidi, structure consultant, Miguel Larraburu, Maria Navarro, building engineer, Jesús Bacaicoa, architect, computer graphics; Roberto Pezonaga, engineer; Rubén P. Bescós, photographer

CONSTRUCTOR: Garnica y Cortés S.L.

Show More
This site was designed with the
.com
website builder. Create your website today.
Start Now