azpilicueta arquitectura y paisaje

NEW LANDSCAPE OF LERIN CAVES

BACKGROUND

In the village of Lerín, the sensitivity has grown to preserve and remember the ancient ways of life in unique caves, or refuge-houses such as the Cuevas de la Peña de la Virgen Blanca, Gracia or Aguachal; Very old constructions, characteristic of the locality and the environment, made up of gypsum earth, which can be excavated. The case at hand is located at the northwestern entrance of the town, with an important view from the NA601 highway. They are called the Barranco del Paredón caves. Over the years, the place appeared weathered and abandoned, with numerous piles of uncontrolled rubble.

The crossing is connected to a 200-meter stretch of Cañada Real for grazing. The project has been supervised by the Department of the Environment of the Government of Navarra.

INTERVENTION STRATEGY. NEW LANDSCAPE

A tourist product of a didactic nature is proposed, linked to the natural heritage of the surroundings of the Caves. The proposal aims to value the heritage, cultural and environmental resources of the area, generating a new walk next to the caves in a pleasant space, in which to interpret their history. It is intended to enhance the connectivity of the perimeter areas, through filtering, earthy pavements, typical of the municipality of Lerin, accompanied by vegetation, with new recreational spaces and rest areas.

NEW LIGHTING

Scenographic lighting has been installed, using low-consumption Led projectors, housed in corten steel beacons, which allow to subtly improve the image of the area.

 

The work has been selected in the call for European aid from the Leador Development Program, within the framework of the Navarra Rural Development Program.

Promoter: Ayuntamiento de Lerin

Collaborator: Iñigo Labat, Trail Project Ingeniería outdoor

Builder: Construcciones Noveleta S.L.U.

Corten steel beacons: Jesus Mari Yanguas

PREVIOUS STATE OF THE DEBRIS IN FRONT OF THE CAVES